2009-11-09 16:40:57• hírek • Parajdi Andrea

Tanulmányok már vannak

Elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok a Vécsey Ház, a nagykárolyi Román Katona Emlékmű, a központi parkban lévő  Vasile Lucaciu szobor, az aranyosmeggyesi dák kemencék és a Lónyai kastély modernizálására. Az erről szóló napirendi pontot jóváhagyta a megyei tanács.

A műemlékek besorolásakor két kategóriát határoznak meg, egyikbe kerülnek a nemzeti, míg másikba a helyi érdekeltségű létesítmények. Egy két évvel ezelőtti kormányprogram a nemzeti érdekeltségű műemlékek felújításához szükséges tanulmányok elkészítésére adott finanszírozást. Szatmár megyéből öt létesítmény került fel a támogatottak listájára, amelyeknek a korszerűsítésére már elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok és hamarosan meglesznek a műszaki dokumentumok is - tájékoztatta lapunkat Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Területfejlesztési Igazgatóság vezetője.

A listán szerepel két aranyosmeggyesi műemlék a dák kori kemencék modernizálása és a környék rendbetétele, valamint a Lónyai kastély felújítása, amely mind közül a legidőigényesebb beruházásnak számít. Szintén elkészültek a tanulmányok a nagykárolyi Román Katona Emlékmű, és a Szatmárnémeti központjában található Vasile Lucaciu szobor restaurálására, valamint a hozzá tartozó parkok modernizálására.


Öt Szatmár megyei műemlék kerülhet felújításra.
Öt Szatmár megyei műemlék kerülhet felújításra


Továbbá a Szépművészeti Múzeumként ismert Vécsey Ház korszerűsítésére is készen vannak a tanulmányok, amelyek tartalmazzák a tetőszerkezet megerősítését, illetve egy olyan belső rend kialakítását, amely által lehetővé válik, hogy a látogatók egy kört téve követhessék nyomon az aktuális kiállításokat, egyszóval egy átjárást kívánnak teremteni a különböző szárnyak között.

Pataki Csaba szerint nagy előrelépés, hogy ezek a felújításhoz szükséges tanulmányok rendelkezésre állnak, s mint mondja a kivitelezésre is mihamarabb megpróbálnak támogatást szerezni valamelyik uniós program keretében.   -A tanulmányok úgy lettek elkészítve, hogy akár az egyes műemlékekkel külön-külön is pályázhassunk európai pénzekre, véleményem szerint ha külön készítünk projekteket nagyobb eséllyel indulunk - mondta az igazgató, aki bízik benne, hogy a Szatmári béke aláírásának 300. évfordulójára, azaz 2011-re átalakulhat a békeszerződés megkötésének egykor otthont adó Vécsey Ház.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: